Αιγιάλεια

Ο Δήμος Αιγιαλείας είναι δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αιγείρας, Ερινεού, Διακοπτού, Συμπολιτείας, Ακράτας και Αιγίου. Η έκταση του δήμου είναι 729,42 τ.χλμ. και ο πληθυσμός 57.993 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Ως έδρα έχει οριστεί το Αίγιο, αφού είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή.

Το βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ο μεγάλος αριθμός από παραλίες καθώς τα περισσότερα χωριά και πόλεις της περιοχής είναι παραθαλάσσια. Στην περιοχή θα βρείτε ένα μεγάλο αριθμό από ξενοδοχεία, δωμάτια, bungallows, bars, clubs και εστιατόρια.

Όλες οι περιοχές στην Αιγιάλεια έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό στον επισκέπτη.

Όπως ο Λόγγος, με την παραλία με τα βότσαλα, το Λαμπίρι, με την όμορφη παραλία του, ο Ψαθόπυργος ένα πανέμορφο χωριουδάκι, τα Σελιανίτικα, την Άκολη και άλλους παράκτιους οικισμούς. Κάθε ένα από αυτά έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο να παίξει και διαφορετικά χαρακτηριστικά να προβάλλει. Όλα έχουν ταβέρνες και cafe που μπορείτε να ηρεμήσετε και να απολαύσετε το γεύμα σας.

Στη συνέχεια θα συναντήσετε τα καταπράσινα χωριουδάκια ΠλάτανοςΤράπεζα και το Διακοπτό. Στο Διακοπτό, αξίζει να επιβιβαστείτε στο περίφημο τρενάκι, τον «οδοντωτό» και να απολαύσετε μια αλησμόνητη βόλτα μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Στο Διακοφτό θα βρείτε το μοναδικό Οδοντωτό σιδηρόδρομο ο οποίος ξεκινάει από το Διακοφτό και φτάνει στα Καλάβρυτα μέσα από το φαράγγι του Βουραικού. Η διαδρομή θεωρείται σαν μία διαδρομή σπανιας ομορφιάς, μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα και μέσα στις πρώτες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ακράτα έχει το προνόμιο να είναι μία κεντρική περιοχή από την οποία μπορείτε να εξορμήσετε για αξέχαστες ημερήσιες ή διήμερες εκδρομές προς διάφορες κατευθύνσεις. Δεδομένου ότι συνδέεται απευθείας με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως της Αρχαίας Ολυμπίας, της Κορίνθου, των Μυκηνών, της Επιδαύρου και των Δελφών σας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσετε τα σωζόμενα μνημεία του παρελθόντος.

Αξίζει να επισκεφτείτε τις ιστορικές μονές (μοναστήρια), Αγία Λαύρα και Μέγα Σπήλαιο, το εκκλησάκι της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας που είναι χτισμένο μέσα σε μία κουφάλα που δημιουργήθηκε από τρεις αιωνόβιους πλάτανους και το φαράγγι του Βουραϊκού. Όλες οι επισκέψεις θα σας χαρίσουν πολλές ώρες ξεγνοιασιάς και ευχαρίστησης.

Τα Καλάβρυτα, είναι αυτά που δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα στην Αχαΐα, αφού έχει σπουδαία ιστορική και πολιτισμική σημασία. Το χιονοδρομικό κέντρο της στον Χελμό, μαζεύει το χειμώνα πολλούς τουρίστες, προσδίδοντας έναν αλλιώτικο χαρακτήρα σε όλες τις γύρω περιοχές, παρέχοντας ένα ξεχωριστό σπορ, το σκι. Το χωριό των Καλαβρύτων είχε πρωταγωνιστήσει στην ελληνική επανάσταση του 1821, αφού από εκεί ξεκίνησε ο αγώνας κατά των Τούρκων.