Παλαιός Λιμένας

Το Αίγιο πάντα είχε το βλέμμα του στραμμένο προς τη θάλασσα. Για εξασφάλιση τροφής, για μετακίνηση, για εμπόριο και για αναψυχή. Το λιμάνι ήταν και είναι από τα ζωτικά σημεία της πόλης. Τον χρυσό αιώνα της σταφίδας Βοστίτσα και των αθρόων εξαγωγών της, το λιμάνι Αιγίου ήταν το σημείο που ο κόπος και το προϊόν της αγροτικής παραγωγής γινόταν ακριβό εμπόρευμα για τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης.

Τα Πριμαρόλια, τα πρώτα καράβια με το πολύτιμο φορτίο της πρώτης και καλύτερης σοδειάς μαύρης σταφίδας Βοστίτσα, έφευγαν από το λιμάνι του Αιγίου, της Πάτρας και άλλων πόλεων της ΒΔ Πελ/σου για τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης του 19ου αιώνα, μέσα σε χαρές και γιορτές στην παραλία. Λονδίνο, Λίβερπουλ, Μασσαλία, Τεργέστη, Άμστερνταμ, Οδησσός, λιμάνια έτοιμα να διαχύσουν το πολύτιμο προϊόν στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Η εξαιρετική ποιότητα της σταφίδας έφερε πλούτο στην περιοχή, τέτοιον που να μιλούμε για τον «πολιτισμό της σταφίδας» του 19ου αιώνα, την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου και τη διαβίωση σε συνθήκες ευμάρειας. Η σταφίδα της Αιγιάλειας και της Πελοποννήσου κράτησε για χρόνια τα ηνία των εξαγωγών της χώρας με ποσοστά άνω του 50%.

Σήμερα το λιμάνι υποδέχεται πλοία-ψυγεία που εισάγουν φρούτα, έχει εγκαταστασεις αποθήκευσης, ενίοτε υποδέχεται δεξαμενόπλοια με φορτία όπως το κρασί και στο επιβατικό τμήμα για σειρά ετών λειτουργούσε η γραμμή Αιγίου – Αγ. Νικολάου, η οποία διακόπηκε άλλα γίνονται προσπάθειες να επαναλειτουργήσει, συνδέοντας τη Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα.

Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για την λιμενική εγκατάσταση του Παλαιού Λιμένα πατώντας εδώ.

ΘΕΣΗ ΛΙΜΕΝΑ:  
Πλάτος/Latitude: 38 15.30΄Β(Ν)
Μήκος/Longitude: 22 05.00΄Α(Ε)

Υπηρεσίες Λιμανιού:
1) Φορτία: Εκφόρτωση,Χειρισμός,Αποθήκευση
2) Πλοία: Αγκυροβολία, ελλιμενισμός, υδροδότηση, διαχείριση αποβλήτων
3) Επίσης το λιμάνι εξυπηρετείται από: Τελωνείο,Λιμεναρχείο,Ασφάλεια Λιμένος

Εξοπλισμός:
1) Δύο αποθήκες-ψυκτικοί θάλαμοι με συνολικό εμβαδό 1157 τ.μ.
2) Τρία ανυψωτικά περονοφόρα οχήματα 32,25 & 4 τόνων
4) Γεφυροπλάστιγγα μικτού τύπου ηλεκτρονικής ζυγαριάς
5) Δίκτυο υδροδότησης πλοίων
6) Ηλεκτρογεννήτρια
7) Κάμερες Κλειστού Κυκλώματος (CCTV)
8) Αποθήκη Ασυνόδευτων
9) Εξοπλισμος αντιμετωπισης της θαλασσιας ρυπανσης συμφωνα με τον ΙΜΟ (ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ)