Χαρτοποιία

Η χαρτοποιία Αιγίου υπήρξε μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του νομού Αχαΐας. Από το 1927, οπότε άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο, έως το 1991, οπότε και έκλεισε οριστικά, η επιχείρηση διέγραψε σημαντική πορεία, αποκτώντας πανελλαδική εμβέλεια, που κατά τις περιόδους ακμής της επεκτεινόταν και εκτός συνόρων. Επιπλέον, η οικονομική επιρροή που άσκησε σε ολόκληρη την περιοχή της Αιγιαλείας προσέδωσε στη Χαρτοποιία ξεχωριστή θέση στην ιστορία της πόλης του Αιγίου και στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτίρια, διαφόρων χρονικών περιόδων παράλληλα, μεγάλο τμήμα του μηχανολογικού του εξοπλισμού διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ένα από τα κτίρια της Χαρτοποιίας που ξεχωρίζει είναι το Παλιό Λεβητοστάσιο, μια πρωτότυπη κατασκευή για την εποχή που θα αποτελέσει έμβλημα του συγκροτήματος. Ο χώρος της Χαρτοποιίας Αιγίου μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε μουσειακό χώρο αφού αποτελεί βιομηχανικό μνημείο για την ιστορία της περιοχής, καθώς και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο παλιό εργοστάσιο μπορούν να αξιοποιηθούν αφού πρώτα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή και συντήρησή τους.